Sidor

fredag 6 juni 2014

Wool Hour Longies och Shorties från Babyidea


Wool Hour Longies och Shorties är ullbyxor gjord av två lager ribbstickad merinoull. "Longies" är byxor med långa ben, "Shorties" är byxor med korta ben. Byxorna fungerar som spärrskikt över blöjor i naturmaterial och håller fukten inne samtidigt som de andas. För att kunna hålla vätan inne måste byxorna lanoliseras. Det gör man genom att låta byxorna ligga i en ullkur några timmar och sedan torka. Byxorna behöver inte tvättas särskilt ofta om det inte kommer bajs på dem, man kan lufta byxorna efter användning och låta det gå många veckor mellan tvätt.

Wool Hour Longies och Shorties finns i flera storlekar: XS (0-2/3 månader), S (2-4/6 månader,
M (4/6-12/14 månader), L (12/14-24 månader) och XL (från och med 22 månader).

Dessa är de enda ullbyxor jag har provat (som blöjbyxor), och de fungerar så bra. Byxorna är mjuka och sköna. Midjan går ganska långt upp över barnets mage och ser till att byxorna inte halkar ned. Byxorna fungerar som helt vanliga byxor samtidigt som de ersätter blöjans spärrskikt. Det gör att de kan användas över alla former av blöjor, till och med engångsblöjor. Jag har låtit barnet ha på sig byxorna en hel dag och varvat formsydda blöjor med pocketblöjor med PUL. När man har formsydda blöjor under blir ullbyxorna spärrlager, och när man har blöjor med PUL under så blir byxorna helt vanliga byxor.

Longies storlek M har nu blivit för små för min son på 13 månader. Det är ganska stor skillnad på storlek M och L, och L som vi nu använder är förtfarande ganska stor till honom. Bilden ovan visar grön Longies storlek M och blå Longies storlek L. Däremot upplever jag att Shorties är mindre i storleken. Shorties storlek L sitter just nu perfekt på sonen, den är storleksmässigt mellan Longies M och L. Jag har läst att andra upplever samma sak, så det verkar inte vara just våra exemplar det är något fel på.

Den enda nackdelen jag kan hitta med dessa byxor, är att långbyxorna lätt blir smutsiga på utsidan. De behöver oftast tvättas för att det har kommit mat eller smuts på dem, inte för att de blir smutsiga från blöjorna. Ull ska inte tvättas så ofta, och om de tvättas så måste de kuras för att fungera som blöjbyxor. Därför har jag försökt se till att sonen inte spiller för mycket på byxorna, men det är ju omöjligt att skydda dem helt.

Under sommaren kommer vi använda Shorties mycket. Med en tunn formsydd blöja under, t.ex. Alvehamn Formsydd Bambu Dag, är det en supertunn och skön sommarblöja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar