Sidor

tisdag 3 februari 2015

Alvehamn Hampa Dag


Alvehamn Hampa Dag är en formsydd blöja som finns i tre storlekar: small (nyfödd - 7 kg), medium (6 - 12 kg) och large (10 - 17 kg). Blöjans tyg är gjord av 55 % hampa och 45 % ekologisk bomull. Blöjan är sidoknäppt och fästs med två knapper på varje sida. Böjan har samma grundmodell som Alvehamn Bambu Dag men det finns några viktiga skillnader. Hampa Dag har ingen resår på framsidan, den har smalare gren än Bambu Dag och den har en ficka på framsidans insida som hjälper inlägg att ligga på plats. Man behöver en blöjbyxa i ull eller PUL utanpå den formsydda blöjan.

Jag har använt Bambu Dag väldigt mycket på min son. Nu har han blivit så stor att storlek medium börjar bli för liten och vi håller på att byta ut dem mot storlek large. Det var då helt naturligt att köpa en Hampa Dag large för att testa och jämföra.

Att Hampa Dag är smalare i grenen än vad Bambu dag är tycker jag märks tydligt på passformen. Hampa Dag sitter så fint på barnet och blir mindre klumpig mellan benen. Att resåren i framsidan är borta har inte skapat några problem hos oss, blöjan sitter uppe som den ska. Att Hampa Dag och Bambu Dag består av olika tyger märks också väldig tydligt. Bambu Dag är otroligt mjuk och skön, Hampa Dag har en strävare eller mer rustik känsla. Jag upplever ändå inte att den är för sträv för att användas på barnet. Att Hampa Dag har en ficka på insidan är en viktig funktion då vi behöver boosta blöjan när den används. Bambu Dag har vi länge kunnat använda utan att boosta då den suger väldigt bra. Den senaste tiden har vi varit tvungna att boosta Bambu Dag och därför är det inget problem att vi måste boosta Hampa Dag också. För det behövs verkligen, blöjan suger inte tillräckligt som den är. Boostern ligger närmast barnets hud och man väljer då själv vilket tyg och vilken mjukhet boostern ska ha. Jag upplever att Hampa Dag är såpass tunn att vi skulle ha varit tvungna att boosta den redan från början om vi hade haft den i de mindre storlekarna. Att vi inte behövde boosta Bambu Dag till en början tyckte jag var väldigt positivt. Ett inlägg eller en booster brukar alltid knöla ihop sig mitt i blöjan och risken är att det blir obekvämt för barnet. Fickan i Hampa Dag gör att boostern ligger på plats mycket bättre än i Bambu Dag där boostern ligger helt löst. Men det bästa hade så klart varit att använda blöjorna utan booster.

Om du funderar på att köpa antingen Bambu Dag eller Hampa Dag och undrar vilken du ska välja så finns det några saker du kan tänka på. Hampa är, enligt Alvehamn, ett av våra mest miljövänliga tyger (läs mer om det här), vilket gör Hampa Dag till ett bra val. Men Bambu Dag är mjukare och suger bättre, för många går det bra att använda den utan att boosta den. Jag tycker väldigt mycket om båda blöjorna och tror att jag skulle valt några av varje sort om jag skulle köpa nya idag. Bambu Dag är så mjuk och gosig att jag inte kan låta bli att ha den i min samling, men Hampa Dags alla fördelar gör att jag vill ha den också.


Med hemmasydd booster:

Alvehamn Bambu Dag till vänster, Alvehamn Hampa Dag till höger:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar